Pere allo zabaione

Pere allo zabaione
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pere allo zabaione

11 ingredienser

I gamla tiders Italien serverade man de nygifta zabaione efter bröllopsnatten. Den krämiga ägg-, socker- och portvinsblandningen sades snabba på återhämtningen efter hårda, nattliga ansträngningar ...

Ingredienser

portioner
  • 4 päron, lagom mogna
  • 0,5 l vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk honung
  • 3 hela nejlikor

Zabaione

  • 4 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl portvin
  • 2 msk torrt vitt vin
  • 10 g mörk choklad

Gör så här

  1. Skölj och skala päronen, dela dem och ta ur kärnhusen.
  2. Häll vattnet i en kastrull och tillsätt vin, socker, honung och nejlikor. Koka
  3. upp, lägg i päronen och låt dem koka i ca 10 minuter eller tills de är mjuka.
  4. Ta av kastrullen från värmen och låt päronen kallna i lagen.
  5. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri skål.
  6. Blanda portvin med vitt vin och häll sakta och under ständig vispning ner
  7. vinet i äggblandningen.
  8. Sätt skålen i vattenbad, det vill säga en kastrull med lätt sjudande vatten
  9. på botten. Se noga till att krämen inte kommer i kontakt med det sjudande
  10. vattnet. Vispa med stålvisp eller elvisp tills krämen tjocknat och är skummig,
  11. 5–10 minuter med elvisp.
  12. Låt päronen rinna av och skär dem i tunna skivor. Päronen kan även
  13. serveras som halvor.
  14. Fördela zabaionen på dessertfat och lägg försiktigt päronskivor omlott
  15. i rader eller cirklar ovanpå (alternativt halvor).
  16. Dekorera med grovriven choklad och servera.