Zabaione ghiacciato con salsa di melone - paolo

Zabaione ghiacciato con salsa di melone
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Zabaione ghiacciato con salsa di melone - paolo

8 ingredienser

Den ultimata finalen: en silkesmjuk och svalkande zabaione i sällskap med en frisk och fruktig sås. Melonsåsen är faktiskt så god att jag till och med haft gäster som slickat tallriken ren.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl portvin eller marsalavin
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde

Sås

  • 1 liten mogen galiamelon
  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, färskpressad saft

Gör så här

  1. Värm upp portvinet i en stor kastrull tillsammans med sockret, men
  2. låt det inte börja koka. Rör om tills sockret har löst sig. Ställ åt sidan.
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp bladen, krama
  4. ur dem en aning och lägg på hushållspapper.
  5. Vispa äggulorna pösiga och häll under omrörning ner dem i en tunn
  6. stråle i det varma vinet. Blanda ner gelatinet och rör tills blandningen
  7. svalnat.
  8. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner den i blandningen.
  9. Fördela zabaionen i portionsskålar.
  10. Låt stå i minst 3 timmar i frysen.
  11. Låt eventuellt mjukna i 15 minuter i rumstemperatur före servering.
  12. Skala och kärna ur melonen. Skär den i små bitar. Vispa/mixa med
  13. elvisp eller matberedare ihop melon, socker och citronsaft till en sås.
  14. Servera zabaionen med melonsåsen.