Torta di fragole

POPULÄRT
Torta di fragole
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Torta di fragole

16 ingredienser

En fluffig och smaskig jordgubbstårta.

Receptet är beräknat för ca 6-8 personer.

Ingredienser

Tårtbotten:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 tsk bakpulver

Citronkräm:

  • 4 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 1 citron
  • 0,5 dl vispgrädde

Jordgubbslag:

  • 750 g jordgubbar
  • 6 msk strösocker
  • 2 dl Marascino (eller annan fruktlikör)

Dekoration:

  • 10 jordgubbar
  • 4,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Jordgubbslag: Förbered jordgubbslagen. Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem i små bitar.
  3. Blanda jordgubbar, socker och fruktlikör i en skål, rör om och ställ åt sidan. Fruktlagen ska stå och dra under tiden som tårtbotten förbereds och gräddas.
  4. Tårtbotten: Skilj äggvitor från äggulor.
  5. Vispa äggvitor till ett hårt skum.
  6. Vispa äggulor med socker till en pösig smet. Rör i mjöl och bakpulver.
  7. Blanda försiktigt samman äggulesmeten med de uppvispade äggvitorna.
  8. Häll smeten i en smord kakform, ca 24 cm i diameter.
  9. Grädda kakan i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  10. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
  11. Citronkräm: Skala av den gula delen av citronen med en potatisskalare eller med en vass kniv.
  12. Räkna citronskalen, för att hålla reda på att alla skal följer med när de ska plockas ur den färdiga krämen.
  13. Vispa grädden (1/2 dl) och ställ åt sidan. Skilj äggvitor från äggulor.
  14. Blanda äggulor, socker, mjöl, vanillinsocker och citronskal i en kastrull.
  15. Ställ kastrullen på låg värme och tillsätt mjölken. Rör oavbrutet tills krämen tjocknat.
  16. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp citronskalen. När krämen kallnat blandas den uppvispade grädden ner i krämen.
  17. Fyllning och dekoration: Dela den gräddade kakan i två delar.
  18. Vispa grädden (4 1/2 dl).
  19. Skeda jordgubbslag över den nedre delen av tårtbotten, bred över citronkräm och avsluta med att fördela jordgubbsbitar.
  20. Lägg över den andra delen av tårtbotten.
  21. Skeda över fruktlag, bred över citronkräm och fördela jordgubbsbitar överst.
  22. Bred ett lager med grädde ovanpå tårtan och runt om. Spara lite av grädden, fyll den i en spritspåse och spritsa en vacker kant runt om och ett fint mönster på toppen.
  23. Dekorera med hela jordgubbar.