Torta con cioccolata e ciliegie candite

Torta con cioccolata e ciliegie candite
Foto: Lina Eriksson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Torta con cioccolata e ciliegie candite

Av: Paolo Roberto

Från: Mina fastrars mat

8 ingredienser

När det är dags för dessert ber jag fastrarna allra ödmjukast om att få en liten smakbit, men det slutar alltid med att jag får ge vika. Sålunda landar en gigantisk tårtbit på fatet och blir måltidens sista knockoutslag som kan få vem som helst att gå ner för räkning.

Täck fatets kanter med remsor av bakplåts- eller smörpapper. När tårtan är klar – dra försiktigt bort remsorna – och se, inget spill på fatet!

Ingredienser

portioner
  • 300 g fingerkex (av typen Mariekex)
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • 3 msk cognac
  • 1,5 dl kaffe (starkt), avsvalnat (eller espresso)
  • 70 g mörk blockchoklad, riven
  • syltade körsbär

Gör så här

  1. Blanda smör, florsocker och äggulor i en skål. Rör snabbt ihop till en smidig kräm. Tillsätt konjaken och rör om.
  2. Bottna ett fyrkantigt fat på ungefär 30 x 20 cm med kex som hastigt doppats i kaffet. Kexen får inte bli genomblöta utan ska bara vändas snabbt i kaffet. Bred ett tunt lager kräm över, och fortsätt sedan att varva kex och kräm, så att det blir totalt tre lager. Avsluta med ett lager kräm.
  3. Strö över chokladen och garnera med de syltade körsbären. Täck med aluminiumfolie och låt stå i kylskåp minst 1 timme före servering.
  4. Tårtan kan förberedas dagen innan och håller några dagar i kylskåp.