Struffoli

Struffoli
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Struffoli

11 ingredienser

Kaka av friterade små degbollar doppade i honung.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 2 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk likör, strega eller citruslikör
  • 4 dl vetemjöl

Fritering

  • solrosolja

glasyr

  • 1,5 dl honung, flytande
  • 4 msk mandarinskal, mycket finhackat (alt. citronskal)
  • 2 msk strösocker

Dekoration

  • 1 förp strössel

Gör så här

  1. Deg: Kläck ner äggen i en skål, tillsätt salt, socker, olja och likör. Vispa blandningen till en jämn smet. Häll mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Häll äggblandningen i gropen och arbeta samman till en smidig deg. Dela degen i bitar och rulla ut till smala längder med en diameter på under ½ cm. Skär längderna i små bitar, ½ cm och rulla dem till små, små bollar.
  2. Fritering: Häll solrosolja i en i en gryta. Oljan, som ska nå ett par centimeter upp från grytans botten ska vid friteringen ha en temperatur på 180 grader. Kontrollera oljans temperatur genom att fritera en liten bit av degen. Om degkulan blir gyllenbrun så har oljan rätt temperatur. Sänk värmen och påbörja friteringen. Fritera i omgångar, lyft över bollarna på ett fat täckt med hushållspapper.
  3. Glasering: Värm honungen och lägg i bollarna. Strö över mandarin- eller citronskal och värm tills bollarna börjar klibba ihop. Strö över socker.
  4. Lägg över honungsbollarna i en form och fördela dem jämnt i en ring. Strö över lite strössel. När kakan kallnat, skär den i portionsbitar och servera.