Crostata di limone - minipaj med citron

Crostata di limone - minipaj med citron
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Crostata di limone - minipaj med citron

14 ingredienser

Ett sprött pajskal fyllt med en fantastiskt god kräm där mascarponen hjälper till att skapa den perfekta balansen mellan det söta och det syrliga.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 2 msk mjölk

Fyllning

  • 1,5 dl citron, färskpressad
  • 3 citroner, finrivet skal
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 250 g mascarpone
  • 1 msk solrosolja eller majsolja till pensling
  • 1,5 msk florsocker, att pudra över

Gör så här

  1. Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt
  2. socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop till en
  3. deg. Degen kan även göras i matberedare.
  4. Pensla sex portionsformar, ca 8 cm i diameter, med olja.
  5. Fördela degen i formarna och tryck ut den i bottnarna och
  6. upp lite över kanterna. Rulla en kavel över kanterna och
  7. plocka bort överflödig deg. Ställ formarna i kylskåp i
  8. 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225°.
  10. Blanda citronsaft, skal och socker och rör om tills sockret
  11. löst sig. Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget,
  12. tillsätt mascarponen och rör om till en slät smet.
  13. Fördela citronfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen
  14. tills den stelnat, ca 30 minuter.
  15. Ta pajerna ur formarna och servera dem, gärna ljumma, på
  16. en assiett. Pudra över lite florsocker.