Smulig kaka med ricotta och choklad

Smulig kaka med ricotta och choklad
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Smulig kaka med ricotta och choklad

11 ingredienser

Sbriciolata - en italiensk blandning mellan smulpaj och ostkaka! Smulpajsbotten och och god fyllning på ricottaost, konjak och mörk choklad.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 200 g smör
  • 3 tsk likör (t ex kaffelikör)

Fyllning

  • 750 g ricotta
  • 2 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk cognac
  • 125 g mörk choklad, grovhackad

Gör så här

Degsmulor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

Häll mjöl, socker, ägg, bakpulver i en skål i en skål. Tillsätt smöret i bitar och finfördela det snabbt till smulor med fingertopparna. Ställ åt sidan.

Fyllning

  1. Lägg ricottan i en hushållssil och låt den rinna av under några minuter. Häll ricotta, äggulor, socker och konjak i en skål. Vispa upp till en fluffig smet. Blanda ner chokladhacket.
  2. Smörj en form, 24 cm i diameter med löstagbar kant. Pudra över lite mjöl i formens botten.
  3. Fördela hälften av degsmulorna i botten på formen, häll på ricottafyllningen i ett jämnt lager över smulorna. Avsluta med att fördela resten av smulorna ovanpå.
  4. Grädda kakan på nedersta falsen i cirka 45-50 minuter, tills den är genomgräddad.