Den perfekta mellanrätten som funkar perfekt att servera som förrätt till middagen eller som en mindre rätt ihop med flera. De frasiga kroketterna passar perfekt med en syrlig zucchinisallad.
1 citron (2-3 msk citronsaft + zest från 1 citron)
salt
svartpeppar
krasse (och ev gräslök till topping)
chèvreost, riven (fryst)
Gör så här
In med ca 50 g av chèvreosten i frysen så den hinner frysa helt.
Mixa oljan med persilja och timjan. Låt stå en stund.
Skär bort kanterna på chèvreosten. Mosa med en gaffel tillsammans med färskost och finhackade jalapeños. Smaka försiktigt av med salt och peppar.
Rulla till bollar och panera i mjöl, ägg, panko och sedan ägg, panko igen för att inte riskera att missa att täcka osten med panering, annars smiter osten lätt ut vid fritering.
Sila av örtoljan för att få den slät och fin. Lägg 1 äggula och 2 msk citronsaft i en bunke. Vispa försiktigt i oljan i en tunn stråle till en tjock majonnäs. Smaka av med salt. Vänd i smetanan och smaka av igen.
Hyvla zucchinin på mandolin eller med potatisskalare och skala och skiva äpplet tunt. Smaksätt med citronsaft + citronzest, salt och svartpeppar.
Hetta upp oljan till ca 170 grader och fritera kroketterna gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
Lägg krämen i botten, på med kroketter, zucchini/äpple och riv över den frysta osten. Toppa med gräslök och eller krasse. Ät genast!
Servera gärna med en klyfta citron och pressa över.
Tips! Vill man inte göra en egen majonnäs går det bra att blanda färdig majonnäs med smetana och hackade örter.