Pankofriterad kycklingtaco med fruktsalsa och hemgjorda tortillabröd

Pankofriterad kycklingtaco med fruktsalsa och hemgjorda tortillabröd
Foto: TV4
Emma Håkansson
Emma Håkansson

Pankofriterad kycklingtaco med fruktsalsa och hemgjorda tortillabröd

Av: Emma Håkansson

Från: Sveriges mästerkock

23 ingredienser

60 m

En modern tolkning av flygande jakob i tacosvariant, som garanterat kommer gå hem hos de flesta. Med krispig kyckling, syrlig limeyoghurt, mangosalsa och de hemgjorda bröden kan inget gå fel! /Emma

Ingredienser

portioner

Krispig kyckling

  • 2 kycklingfiléer
  • 2 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • 2 dl vetemjöl
  • paprikapulver
  • chiliflakes
  • salt
  • peppar
  • 1 l frityrolja

Vetetortillas

  • 150 g vetemjöl [2,5 dl]
  • 0,25 tsk flingsalt
  • 25 g smör, kylskåpskallt
  • 1,5 dl vatten, kokande

Limeyoghurt

  • 1 limefrukt
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 tsk honung

Mangosalsa

  • 1 mango
  • 0,5 banan
  • 1 tsk chilifrukt
  • koriander
  • 0,25 limefrukt, saften

Tillbehör

  • 1 dl jordnötter
  • 0,5 gurka

Gör så här

Kyckling

  1. Skär filéerna i lagom stora bitar (ca 1x3 cm). Vispa upp äggen med gaffel i en skål, häll panko i en annan, och blanda mjöl och kryddor i en tredje skål. Tänk på att mjölblandningen ska smaka mycket så ös på med kryddor!
  2. Börja med att vända ner kycklingbitarna i mjölet, doppa sedan i äggen (se till att bitarna blir täckta av ägg) och avsluta med att vända ner bitarna i pankon. Ställ kycklingen åt sidan.

Vetetortilla

  1. Mixa mjöl, salt och smör till en smidig massa i en matberedare. Häll i det kokande vattnet och mixa till en deg.
  2. Ta upp degen på lätt mjölat bord och dela upp degen i fyra lika stora delar. Rulla till bollar och låt ligga i en plastpåse, så att de inte torkar.
  3. Doppa i mjöl och kavla ut bollarna, en i taget, till tunna kakor. Grädda kakorna i en torr och het panna, ca 1-2 minuter på varje sida. Låt de nygräddade bröden ligga inlindade i en handduk så att de mjuknar till servering.

Limeyoghurt

  1. Riv limeskalet och blanda med limesaft (börja med en halv lime), yoghurt och honung i skål. Smaka av och tillsätt ev mer limesaft.

Mangosalsa

  1. Skär ner mango och banan i fina kuber. Hacka chilin och koriandern. Blanda mango, banan, chili, koriander och ha i limesaft.

Servering

  1. Mixa ca 1 dl jordnötter i matberedare till ett "strössel". Skär av en bit gurka, gröp ur kärnhuset med en sked och hacka upp fina "c" eller båtar av gurkan.
  2. Nu är det dags att fritera kycklingen! Värm upp oljan i kastrull till 170 grader. Använd termometer. Fritera kycklingen tills den har en gyllenbrun färg, ca 3 minuter. Skär upp kycklingen i mindre bitar och servera den tillsammans med tillbehören i tortillabröden. Toppa gärna med koriander och eventuellt salt. Njut!