Rödgrød med fløde anno 2010

Rödgrød med fløde anno 2010
Foto: TV4

Rödgrød med fløde anno 2010

Av: Pål Fernvall

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

20 min

Rödgrød med fløde anno 2010, en uppdaterad dansk klassiker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Sött dessertvin som till exempel Vino Santo.

Ingredienser

portioner

Jordgubbssoppa

  • 500 g jordgubbar
  • 1 vaniljstång
  • 60 g rörsocker
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 0,5 dl vatten
  • 1 knippe kruka mynta
  • 0,5 citron, saften

Havreflarn

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 150 g smör, smält
  • 0,5 dl grädde
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • vispgrädde

Gör så här

Havreflarn

  1. Blanda ihop alla ingredienser.
  2. Rulla ihop till en rulle och skär i stänger eller slantar.
  3. Lägg på en plåt och grädda på 175 grader tills de är gyllenbruna. Det tar cirka 8 minuter.

Jordgubbssoppa

  1. Rensa och skölj jordgubbarna.
  2. Koka socker och flädersaft tillsammans med hälften av vaniljkornen och själva vaniljstången.
  3. Tillsätt jordgubbarna när sockret har smält.
  4. Koka upp, ta bort vaniljstången och mixa.
  5. Kyl ned och smaksätt med citronsaft och hackad mynta.
  6. Servera i en djup talrik med vispadgrädde, myntablad och havreflarn.