Paj på päron och björnbär

Paj på päron och björnbär
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Paj på päron och björnbär

10 ingredienser

Här är det Cajsa Wargs princip som gäller, man tager vad man haver i fruktskålen. Päronen byter du ut mot nektariner, björnbär mot hallon. Persikor mot plommon och så vidare… eller ta en näve frysta björnbär direkt ur frysen så håller de formen ganska bra under gräddning.

Ingredienser

portioner
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör
  • 2 msk crème fraîche

Fyllning:

  • 2-3 päron mjuka
  • 1 dl björnbär, frysta
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk crème fraîche

Gör så här

  1. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör dem i matberedare tills de precis format sig till smulor. Fös ihop degen med fingrarna och tumma ut den smidiga degen i 4 pajformar. Ställ formarna kallt en stund medan du värmer ugnen till 225 grader.
  2. Förgrädda pajskalen i 10 minuter.
  3. Skär päronen i tunna klyftor. Fördela all frukt vackert i formarna. Vispa ihop äggulor, socker, mjöl och crème fraîche och slå det över frukten. Grädda pajerna i 35 minuter, täckta av metallfolie för att inte brännas.
  4. Grädda ytterligare 10 minuter utan folie så får pajerna färg.
  5. Servera pajerna ljumma med glass eller vispad grädde.