Paj med vaniljkräm och sommarbär

Paj med vaniljkräm och sommarbär

10 ingredienser

30 min

En somrig paj fylld med vaniljkräm och färska bär som är enkel att göra och uppskattas av de flesta.

Vaniljstång Santa Maria

Variera smakerna

I det här receptet använder vi Vaniljstång från Santa Maria.

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Vaniljkräm

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 Santa Maria vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 6 ägg (gulan)

Garnering

  • 500 g jordgubbar
  • 200 g färska bär

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda samman ingredienserna till pajdegen och nyp ihop för hand eller använd matberedare.
  3. Smörj en stor eller fyra små pajformar och tryck ut degen i formen/formarna. Nagga med en gaffel.
  4. Baka i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vaniljkräm

  1. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  2. Blanda mjölk, vaniljfrön, socker och majsstärkelse i en tjockbottnad kastrull. Koka försiktigt upp krämen tills den bubblar ordentligt. Vispa hela tiden!
  3. Ta krämen från värmen och vispa i äggulorna.
  4. Värm försiktigt krämen igen, vispa hela tiden, tills första bubblan kommer. Tag genast bort krämen från värmen och låt den svalna.
  5. Fördela vaniljkrämen i pajskalen och garnera med jordgubbar och sommarbär.
  6. Servera med en gång och njut!
TIPS!
Kryddtips!
Vaniljstång Santa Maria

Kryddtips!

Sugen på fler kryddiga recept? Här hittar du massor av inspiration.

Läs mer