Paj med sparris och rökt lax

koket.se
Paj med sparris och rökt lax
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Paj med sparris och rökt lax

10 ingredienser

45 m

Matig paj som passar perfekt att ta med på picknicken! Görs på färdig smördeg, kallrökt lax, sparris och dill. Ljuvligt god!

Tips: Du kan även göra minipajer.

Se Donal Skehan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 30 g smör
  • 1 gul lök, hackad
  • 100 g rökt lax
  • 1 knippe sparris, i två cm stora bitar
  • 150 g grädde
  • 1 kruka dill, hackad
  • 2 ägg
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 350 g fryst smördeg tinad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader och kavla ut degen till med lite mjöl och till cirka 3 mm i tjocklek eller tillräckligt stor för att passa en 20 cm diameters form. Lägg ut flera smördegsplattor och kavla ihop dem på så den blir tillräckligt stor om ni inte köpt deg på rulle.
  2. Få upp degen på kanterna och skär av degen som hänger över. Nagga botten med en gaffel.
  3. Placera pajskalet i ugnen att baka i cirka 15 minuter tills degen har en lätt gyllenbrun färg. Ta ut den bakade formen och låt svalna på galler.
  4. Stek den hackade löken så den mjuknar och tillsätt sparrisen så den får steka med några minuter och mjukna något.
  5. Vispa ihop grädde och ägg med salt och peppar. Avsluta med hackad dill.
  6. Placera ut laxen jämnt i formen, tillsätt den stekta löken och sparrisen och slå över äggstanningen.
  7. Grädda i ugnen i på 180 grader ca 25 minuter eller tills den satt sig och fått färg.