Paj med blomkål och spenat

Paj med blomkål och spenat
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Paj med blomkål och spenat

11 ingredienser

När blomkålen är som bäst kan du passa på att laga en läcker paj med blomkålsbuketter och spenat. Den passar bra att servera som lunch- eller kvällsrätt eller på en buffé.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 100 g spenat
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 1 msk vatten, iskallt
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Hacka samman med mjöl och salt på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop till en deg och knåda in vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°. Ansa blomkålen och dela den i buketter. Förväll dem i lättsaltat vatten. Hacka spenaten. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  3. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar och rör ner spenaten. Fördela blomkålen i pajskalet och häll sedan på äggstanningen. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.