Oxfiléplanka med duchessepotatis och bearnaise

Oxfiléplanka med duchessepotatis och bearnaise
Foto: TV4

Oxfiléplanka med duchessepotatis och bearnaise

Av: Malin - Trelleborg

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

45 m

Oxfilé serverad på ekplanka tillsammans med duschessepotatis, sugar snaps, baconlindade haricots verts och bearnaise. Lyxigt!

Dryck: Bolla Le Poiane nr 22320

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Duschessepotatis

  • 1 kg mjölig potatis, kokt och skalad
  • 4 msk smör
  • 1 ägg
  • mjölk
  • salt (gärna tryffelsalt)
  • vitpeppar
  • muskot
  • 4 ekplankor, inoljade

Bearnaisesås

  • 300 g smör
  • 1 msk schalottenlök, finhackad
  • 2,5 msk rödvinsvinäger, gärna dragonvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk dragon, finhackad
  • 4 msk persilja, finhackad

Oxfilé

  • 800 g utskuren oxfilé
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 1 gul lök
  • 100 g svamp
  • 200 g salladsärtor
  • smör
  • olivolja
  • 250 g körsbärstomater
  • 4 skivor bacon
  • ca 100 g haricots verts, kokta

Gör så här

Duschessepotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader, på grill.
  2. Rör i smör och knäck ett ägg över potatisen. Vispa med ballongvisp till ett fluffigt mos. Är det tjockt kan du spä med lite mjölk tills du tycker konsistensen känns bra. Smaka av med salt, vitpeppar och muskotnöt.
  3. Lägg moset i en spritspåse och spritsa ut moset på plankorna. Eller klicka ut det i en rand runt plankan. Gratinera i ugnen i cirka 7-10 minuter. Kolla så att det inte blir bränt, alla ugnar är olika.

Bearnaise

  1. Smält smöret och värm det till 55 grader.
  2. Koka upp lök, vinäger och vatten tills cirka 3 msk återstår (det räcker i stort sett med ett uppkok). Låt svalna något. Tillsätt äggulorna och värm till cirka 65 grader under vispning.
  3. Tillsätt smöret droppvis i ägguleblandningen under konstant vispning, sakta till en början och sen allt snabbare. Låt kastrullen stå på låg värme under vispningen.
  4. Smaka av med salt och cayennepeppar. Vänd ner dragon och persilja.

Oxfilé och grönsaker

  1. Bryn oxfilé med smör och olivolja tills den fått fin färg. Köttet ska komma upp i minst 55 grader för medium rare. Krydda upp med salt och peppar.
  2. Bryn lök, svamp och sugar snaps i en panna med smör och olivolja. Tillsätt cocktailtomater på slutet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vira baconskivor runt haricots verts, bryn till dess att det har fått fin färg.
  4. När moset fått färg, servera planksteken. Lägg först ut grönsakerna, köttet över och servera med haricots verts och bearnaisesås.