Oxfilé Wellington, serveras med rödvinssås

Oxfilé Wellington, serveras med rödvinssås
Foto: TV4

Oxfilé Wellington, serveras med rödvinssås

Av: Rebecka - Falun

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

1h 40m

Smördegsinbakad oxfilé serveras med hasselbackspotatis, mustig rödvinssås samt stekt sparris.

Dryckesförslag:

Vin "Campo Viejo Rioja"

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödvinssås

  • 0,5 morot
  • 0,5 palsternacka
  • 1 rödlök (liten)
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 flaska rött vin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • smör (efter smak)
  • brunt farinsocker (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

Duxellesmassan

  • 0,5 gul lök
  • 100 g rökt skinka
  • 150 g champinjoner
  • 3 msk smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1,5 krm svartpeppar, nymald
  • 0,5 tsk salt
  • oxfond

Oxfilé

  • 625 g oxfilé
  • 400 g smördeg
  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 1 msk smör
  • 10 gröna sparrisar

Hasselbackspotatis

  • 12 potatisar
  • 0,5 dl smör, smält
  • 1 tsk salt
  • 3 msk ströbröd
  • 1-2 dl ost, riven

Gör så här

Rödvinssås

  1. Skala rotfrukter och lök och hacka fint.
  2. Bryn det hackade i smör.
  3. Tillsätt tomatpurén och bryn ytterligare.
  4. Tillsätt lagerblad, timjan och vitpepparkorn, bryn ytterligare en stund.
  5. Häll i rödvin.
  6. Reducera ner till hälften.
  7. Sila av i en finmaskig sil.
  8. Häll över såsen i en ny kastrull och tillsätt buljong och vatten, koka ihop.
  9. Smaka av med farinsocker, salt och peppar om det behövs.
  10. Runda av såsen med en klick smör.

Duxellesmassan

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Finstrimla skinkan.
  3. Putsa och finhacka svampen.
  4. Stek löken mjuk på medelvärme.
  5. Tillsätt skinka och champinjoner och låt puttra sakta i ca 5 min.
  6. Rör ner tomatpuré, peppar, salt och vatten.
  7. Smaka av med oxfond.
  8. Koka ihop i ca 10 min på låg värme.
  9. Mixa blandningen hastigt med mixerstav i en skål.

Oxfilé

  1. Putsa oxfilén och skär i portionsstora tournedos.
  2. Salta och peppra runt om.
  3. Bryn köttet i smör i het stekpanna, ca 2 min på vardera sida.
  4. Låt dem svalna.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Lägg filébitarna på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Bred på duxellesmassa.
  8. Sporra ut kantremsor och lock ur smördegen.
  9. Klä kanterna av köttet med degen, fäst med uppvispat ägg.
  10. Lägg ett smördegslock på varje tournedos.
  11. Stek dem mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills de nåt en innertemperatur på 54 grader.
  12. Låt stå 10 minuter före servering.
  13. Stek sparris precis innan servering.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen och skölj den.
  3. Skär tunna snitt i potatisen, inte rakt igenom.
  4. Lägg potatisarna med den snittade sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Pensla med smör och salta.
  6. Sätt in plåten mitt i ugnen i cirka 45 min.
  7. Pensla någon gång under tiden med smör.
  8. När 10 minuter återstår, strö på ströbröd blandat med riven ost.