Oxfilé tournedos med grönmögelost, serveras med rödvinssås och palsternackspuré

Oxfilé tournedos med grönmögelost, serveras med rödvinssås och palsternackspuré
Foto: TV4

Oxfilé tournedos med grönmögelost, serveras med rödvinssås och palsternackspuré

Av: Richard - Strängnäs Mariefred

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1h 15m

Baconlindad oxfilé fylld med grönmögelost serveras med en krämig palsternackspuré, mustig rödvinssås och fräsch fetaostsallad med ugnsbakade tomater.

Dryckesförslag:

Vin: A amarone 2013 italien nr 12343

Öl: Bavaria, nederländerna, nr 1560

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sås

  • olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl kalvfond
  • 4 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar timjan
  • 50 g smör

Kött

  • 500 g oxfilé
  • 200 g grönmögelost, valfri
  • 140 g bacon
  • 1 tandpetare
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Palsternackspuré

  • 700 g palsternacka
  • 6 msk Bong touch of taste grönsaksfond
  • 2 l vatten
  • 3 krm salt
  • 0,5 l laktosfri grädde

sallad

  • 150 g fetaost
  • 1 rödlök
  • 0,2 dl citron, saft
  • 100 g körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt

Gör så här

Kött

  1. Finhacka schalottenlöken.
  2. Fräs löken, i kastrull, i olivolja i ca 30 sekunder.
  3. Häll i vin, fond, vitpepparkorn och lagerblad i kastrullen och låt reducera tills det är ca 1/3 kvar av vätskan.
  4. Sila av vätskan i en kastrull och lägg i timjankvistarna. Låt puttra i ca 4 minuter.
  5. Ta ur timjankvistarna och tillsätt smör. Red av såsen om tjockare konsistens önskas.

Kött

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär köttet i bitar om 125 g och skär sedan ett snitt i sidan på varje bit.
  3. Fyll snittet med ost och linda bacon ett varv runt. Lås fast baconet med en tandpetare.
  4. Salta och peppra båda sidor och stek sedan köttet ca 15-20 sekunder på varje sida.
  5. Sätt in köttet i ugnen i ca 12-13 minuter.

Palsternackspuré

  1. Skala och koka sedan palsternacka i fond, vatten och salt i ca 20 minuter.
  2. Slå av vattnet och mixa de kokade palsternackorna till puré.
  3. Slå i grädde och värm på spisen.

Sallad

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Smula fetaost och finhacka lök.
  3. Blanda detta med citronsaft och olja. Låt stå.
  4. Dela tomaterna på hälften och låt gå i ugnen i ungefär en timme
  5. Blanda tomat och fetaostblandningen innan servering.

Servering

  1. Servera den fyllda oxfilén med den krämiga purén, rödvinssåsen och fetaost salladen.