Oxfilé provencale med rödvinsås och fetaostsallad

Oxfilé provencale med rödvinsås och fetaostsallad
Foto: TV4
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Oxfilé provencale med rödvinsås och fetaostsallad

41 ingredienser

75 m

Coeur de filet provencale på Wichudaporns vis. I finalen i Sveriges mästerkock 2019 bjöd Wichudaporn på den här huvudrätten med oxfilé, chokladdoftande rödvinssås, provencalska örter, potatiskuber och fetaostsallad.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 500 g oxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 20 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • peppar
  • 5 kvistar timjan
  • 5 kvistar rosmarin
  • 5 kvistar dragon
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 3 msk dijonsenap

Potatiskuber

  • 4 bakpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 40 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • peppar

Rödvinssås med choklad

  • 2 msk olivolja
  • 1 morot
  • 1 schalottenlök
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl köttfond
  • salt
  • peppar
  • 1 msk smör
  • 3 msk mörk choklad, hackad

sallad

  • 150 g körsbärstomater
  • 150 g rättika, finhackad
  • 150 g ärtskott
  • 100 g fetaost
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hallonvinäger
  • salt
  • peppar

Servering

  • ev färsk tryffel

Gör så här

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Hetta upp en stekpanna med olivolja.
  2. Salta och peppra oxfilén och bryn köttet runt om tillsammans med smör, krossad vitlök, och en kvist timjan. Bryn tills köttet får en fin yta fin färg. Lägg över köttet på en ugnsplåt och ställ åt sidan medan du mixar örterna.
  3. Lägg timjan, rosmarin och dragon i en mixer och mixa tillsammans med parmesanosten.
  4. Smörj in oxfilén med dijonsenap och klappa sedan in ett lager av de mixade örterna kring oxfilén. Låt nu köttet klart i ugnen och stek till önskad innertemperatur, ca 55 grader. Ta ut ur ugnen och låt vila en stund innan servering.

Potatiskuber

  1. Skär potatisen i jämna kuber, ca 3x3 cm. Salta och peppra.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna (som tål ugn) och stek potatisen tillsammans med smör, timjan och vitlök tills potatisen fått fin färg. Ställ sedan in stekpannan i ugnen och låt potatisen gå klart, ca 30 minuter i 150 grader.

Rödvinssås

  1. Hacka morot, schalottenlök och vitlök och stek i olivolja i en kastrull utan att den får färg. Tillsätt rödvin, köttfond, vatten, lagerblad och timjan. Låt koka.
  2. Sila av såsen och ta av den från värmen. Smaka av med salt, peppar och choklad. Blanka av med en klick smör.

Sallad

  1. Dela tomaterna på hälften och finhacka rättika och blanda med fetaost, ärtskott, olivolja och hallonvinäger. Smaka av med salt och peppar.