Oxfilé med Västerbottensduchesse, samt flamberad grönpepparsås

Oxfilé med Västerbottensduchesse, samt flamberad grönpepparsås
Foto: TV4

Oxfilé med Västerbottensduchesse, samt flamberad grönpepparsås

Av: Veronica - Nora/Lindesberg

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

45m

Saftig oxfilé serveras med smakrik Västerbottensduchesse samt mustig grönpepparsås.

Dryckesförslag:

Rött vin; 7 deadly Zins, art.nr: 6690-01

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar oxfilé (à ca 130 g)

bakade tomater

  • 4 kvistar körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • färsk timjan
  • salt
  • svartpeppar

Duchesse

  • 1 kg potatis
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 3 msk smör

Flamberad grönpepparsås

  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3 msk inlagd grönpeppar
  • 3 msk cognac
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl grädde
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 75 grader.
  2. Lägg tomaterna med kvisten uppåt på ett ugnsfast fat.
  3. Ringla över olivoljan, salta, peppra samt lägg färsk timjan på tomaterna.
  4. Sätt in i ugnen i ca 45 min.

Duchesse

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Pressa den kokta potatisen och rör ner övriga ingredienser.
  4. Spritsa ut valfri form på bakplåtspapper och gratinera i ugn 8-10 min.

Flamberad grönpepparsås

  1. Bryn smör och stek lök och grönpeppar i några minuter.
  2. Slå på konjak och tänd på.
  3. När det slutat brinna tillsätt dijon senap och grädde.
  4. Koka ihop till fin konsistens och smaka av med salt och eventuellt mer grönpeppar.

Oxfilé

  1. Salta och peppra oxfilén och stek till önskad stekgrad i smör i stekpanna.
  2. Avsluta sedan med att flambera med konjak.

Servering

  1. Servera oxfilén med med de ugnsbakade tomaterna, potatisen samt den flamberade grönpepparsåsen.