I samarbete med ViktVäktarna

Oxfilé med rödvinssås, lök & timjanschutney

50 m.
4
Oxfilé med rödvinssås, lök och timjanchutney
Foto: Viktväktarna

Oxfilé med rödvinssås är en festlig rätt som passar perfekt till nyårsfirandet. Servera med ugnsrostade potatisar - mums!

SmartPoints per portion: 12

Tips! Har du inte portvin hemma kan du ersätta det med samma mängd rödvin.

För att få fler smarta recept, bli medlem i ViktVäktarna. Klicka här.


12 december 2017
50 m.
4

Du behöver

  • 600 g oxfilé
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 kg sparrispotatis
  • 4 morötter
  • 2 tsk rapsolja
  • salt & peppar

Rödvinssås:

  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk flytande margarin
  • 2,5 dl rött matlagningsvin
  • 0,5 dl portvin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5-1 msk kalvfond

Lök- och timjanschutney:

  • 5 schalottenlökar
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Halvera potatis på längden. Skala och skär morötter i stavar. Lägg i en påse och blanda runt med olja, flingsalt och peppar. Häll över på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugn ca 20-30 minuter.
  3. Skala och hacka 1 lök, fräs i margarin i en kastrull. Tillsätt matlagningsvin, portvin, lagerblad och timjan. Låt reducera tills den börjar tjockna. Smaka av med fond, salt och peppar.
  4. Skiva resterande lök och fräs i olja tillsammans med timjan på låg värme ca 10 minuter. Tillsätt honung och vinäger. Låt svalna och smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva upp oxfilé och pensla skivorna med olja, stek eller lägg på grillen. Salta och peppra och servera med chutney, potatis, morötter och rödvinssåsen.
Kommentera receptet

Fler goda recept