• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Oxfilé med rödvinssås, lök & timjanschutney

Oxfilé med rödvinssås, lök och timjanchutney
Foto: WW ViktVäktarna

Oxfilé med rödvinssås, lök & timjanschutney

5 steg att laga

19 ingredienser

50 m.

Oxfilé med rödvinssås är en festlig rätt som passar perfekt till nyårsfirandet. Servera med ugnsrostade potatisar - mums!

Klicka här för att få fler smarta recept eller bli medlem i WW ViktVäktarna.

Tips! Har du inte portvin hemma kan du ersätta det med samma mängd rödvin.

läs mer
ww oxfilé med rödvinssås points

Ikonerna visar SmartPoints för de olika planer du kan bli matchad med som WW ViktVäktarna medlem >>

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g oxfilé
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 kg sparrispotatis
  • 4 morötter
  • 2 tsk rapsolja
  • salt
  • peppar

Rödvinssås:

  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk flytande margarin
  • 2,5 dl rött matlagningsvin
  • 0,5 dl portvin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5-1 msk koncentrerad kalvfond

Lök- och timjanschutney

  • 5 schalottenlökar
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 1 msk flytande honung
  • 0,5 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Halvera potatis på längden. Skala och skär morötter i stavar. Lägg i en påse och blanda runt med olja, flingsalt och peppar. Häll över på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugn ca 20-30 minuter.
  3. Skala och hacka 1 lök, fräs i margarin i en kastrull. Tillsätt matlagningsvin, portvin, lagerblad och timjan. Låt reducera tills den börjar tjockna. Smaka av med fond, salt och peppar.
  4. Skiva resterande lök och fräs i olja tillsammans med timjan på låg värme ca 10 minuter. Tillsätt honung och vinäger. Låt svalna och smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva upp oxfilé och pensla skivorna med olja, stek eller lägg på grillen. Salta och peppra och servera med chutney, potatis, morötter och rödvinssåsen.
TIPS!
ViktVäktarna Grillad ryggbiff med nudelsallad

Fler tips från WW ViktVäktarna