Oxfilé med kantarellsås
, serveras med kålrotspommes

Oxfilé med kantarellsås
, serveras med kålrotspommes
Foto: TV4

Oxfilé med kantarellsås
, serveras med kålrotspommes

Av: Yvonne - Sundsvall

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

2h

Smörstekt oxfilé serveras med friterade kålrotstavar samt mustig kantarellsås.

Dryckesförslag: Zensa, Nero d'Avola

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 500 g oxfilé
  • 150 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Kålrotspommes

  • 1 kg kålrot (ungefär 2 stora huvuden)
  • 2 l rapsolja
  • 1 msk salt

Kantarellsås

  • 200 g kantareller
  • 2 msk smör, att steka i
  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl grädde
  • 200 g färskost
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

Oxfilé

  1. Ta fram oxfilén i god tid så den hinner bli rumsvarm och skär den sedan i ca 3cm tjocka bitar.
  2. Torka av bitarna med lite hushållspapper så de blir torra.
  3. Krydda bitarna med salt och peppar på båda sidor.
  4. Smält smöret i en stekpanna och stek sedan bitarna, max 2 åt gången, ungefär 3 minuter på varje sida och ös hela tiden med smöret över bitarna.
  5. När oxfilén är stekt låt den vila lite innan den serveras.

Kålrotspommes

  1. Skala kålrötterna och skär dem i sedan i 5mm tjocka pommes frites stavar.
  2. Koka sedan stavarna i saltat vatten i ca 10 minuter, eller tills de blivit mjuka.
  3. Låt de rinna av i ett durkslag.
  4. Häll rapsoljan i en fritös och låt den bli varm.
  5. Fritera sedan kålrotspommesen i olja tills de fått fin gyllenbrun färg. Detta tar ca 15-20min.
  6. Lägg sedan kålrotspommesen på hushållspapper så den överflödiga oljan sugs upp.
  7. Salta och servera.

Kantarellsås

  1. Stek kantarellerna i smöret tillsammans med hackad schalottenlök.
  2. Stek tills svampen och löken blivit mjuk och slutat vätska.
  3. Sprid ut mjölet över och rör om så mjölet fördelas jämnt över kantareller och lök.
  4. Häll på grädden och låt koka upp.
  5. Koka i ca 5min.
  6. Tillsätt sedan Philadelphiaost och smör.
  7. Rör om tills detta smält och koka sedan upp såsen igen. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera oxfilén med kålrotspommes och varm kantarellsås.