Ost- & citrusöverbakad långa

Ost- & citrusöverbakad långa
Foto: Tv4

Ost- & citrusöverbakad långa

Av: Sven - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h

Huvudrätt med ost- och citrusöverbakad långa med mandelpotatispuré och sojasmör

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Långa

  • 800 g långarygg

Överbaket

  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 1 limefrukt
  • 100 g brödinkråm, vanligt vitt bröd
  • 60 g smör, rumstempererat
  • 50 g Västerbottensost, riven
  • 0,5 dl bladspenat
  • 0,5 dl olivolja

Sojasmör

  • 100 g smör
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 1 msk vitlök, finhackad
  • 2 msk schalottenlök, finhackad

Mandelpotatispuré

  • 1 kg mandelpotatis
  • 5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 1 förp sockerärtor
  • 4 stjälkar salladslök

Gör så här

Överbaket

  1. Riv skalen på citrusfrukterna fint. Pressa saften från citronen, limen i en skål.
  2. Lägg i övriga ingredienser och mixa till en jämn smet och häll den i en rektangulär plastad bakform.
  3. Ställ i kylen tills den stelnat, helst över natten.

Långan

  1. Rimma fisken i salt ca 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Baka fisken i ugnen i en smörad form till en innertemperatur på cirka 48–52 grader.

Sojasmör

  1. Bryn smöret tills det får en nötaktig karaktär och sila sedan av det tillsätt soja och övriga ingredienser värm försiktigt upp såsen (om den kokar blir den grumlig).

Mandelpotatispure

  1. Skala, koka och pressa potatisen.
  2. Värm upp grädde och mjölk i en kastrull.
  3. Vispa ner gräddmjölken i potatisen tillsammans med smör. Smaka av med salt.

Tillbehör

  1. Skär vårlöken i cm-stora bitar. Stek eller woka i grönsakerna i olja några minuter.

Servering

  1. Lägg upp långa, sås och grönsaker på varma tallrikar.
  2. Skär överbaket i cm-tjocka skivor och lägg på fisken.
  3. Bränn av med en ”crème-brulee-brännare” tills den smälter ned över fisken och får fin färg.
  4. Servera!