Oscar II:s tårta med en twist

Oscar II:s tårta med en twist
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Hanna Nilsson HSB
Hanna Nilsson HSB

Oscar II:s tårta med en twist

Av: Hanna Nilsson

Från: Hela Sverige bakar

15 ingredienser

Hannas Oscar II:s tårta med en twist. Lika vacker som god!

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Bottnar

  • 6 äggvitor
  • 190 g strösocker [2 dl]
  • 200 g mandelmjöl

Chokladcrème

  • 4 äggulor
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 95 g strösocker [1 dl]
  • 100 g mörka chokladknappar
  • 100 g smör
  • 1 msk kaffelikör (eller mandellikör)

Marängtoppar

  • 2 äggvitor
  • 95 g strösocker [1 dl]
  • hushållsfärg
  • 0,5 dl pistagenötter, finhackade

Garnering

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl pistagenötter

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på varmluft 175 grader. Rita ut tre rundlar (20 cm) på bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sockret växelvis och fortsätt vispa till en fast massa. Vänd ner mandelmjölet med en slickepott.
  3. Spritsa/bred ut massan på cirklarna. Grädda alla tre samtidigt i ca 20 minuter. Låt kallna.

Chokladcrème

  1. Blanda äggulor, socker samt grädde i en kastrull och sjud krämen, akta så att den inte börja koka. Rör i choklad, smör och likör rör till en len crème. Ställ i kylen.

Maräng

  1. Sätt ugnen på varmluft 125 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum tillsätt sockret växelvis, fortsätt vispa tills du har en form- och spritsbar maräng.
  2. Färga marängen med karamellfärg. Vänd ner hackad pistage och spritsa ut små marängtoppar. Grädda i ca 25 minuter.

Garnering

  1. Smält choklad i micron eller över vattenbad, spritsa ut mönster på ett bakplåtspapper, låt kallna i kylen. Hacka pistagen grovt.

Montering

  1. Placera en botten på tårtfatet. Bred på chokladkrämen och strö över 1/3 av pistagen. Lägg på nästa botten och upprepa och samma med den tredje botten.
  2. Ta loss chokladgarnering från pappret och placera längs kanterna på tårtan. Strax innan servering lägger du på marängtopparna längst kanten.