Kolgrillat oxhjärta med ugnsbakade rödbetor och pepparrotsglass

Spännande kontraster där ljummen köttsallad paras med bett och svalka från okonventionell glass
Foto: TV4

Kolgrillat oxhjärta med ugnsbakade rödbetor och pepparrotsglass

Av: Orvar Säfström

Från: Klockan nio hos stjärnorna

17 ingredienser

2 h

Spännande kontraster där ljummen köttsallad paras med bett och svalka från okonventionell glass.

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Orvar tipsar om passande dryck:
Baigorri Reserva 2007 (Systembolaget 95232)

Ingredienser

portioner

Pepparrotsglass

  • 200 g färsk pepparrot, riven
  • 2 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 limefrukt, pressad, saft
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymalen
  • 3 dl vispgrädde (ovispad)

Oxhjärta med rödbetor

  • 1 hjärta (oxhjärta, putsat)
  • 1 limefrukt, pressad, saft
  • 1 msk rosépeppar (grovstött)
  • 10 rödbetor, tvättade
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk grovt havssalt
  • 1 rödlök, delad och skivad
  • 1 knippe ärtskott, hackade
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Vispa äggulor med senap i en skål.
  2. Sila mjölken och pressa ur pepparroten med baksidan av en sked.
  3. Släng pepparroten.
  4. Häll i den varma mjölken lite i taget, under vispning och tillsätt svartpeppar.
  5. Häll smeten i en kastrull och värm mycket försiktigt under vispning till den har en konsistens liknande vaniljsås.
  6. Äggulorna får inte stelna.
  7. Ta av kastrullen och låt smeten kallna helt i kylskåp, minst en timme gärna mer.
  8. Rör i grädden och kör smeten i glassmaskin enligt bruksanvisning.
  9. Marinera det skivade hjärtat i hälften av limesaften och rosépeppar, minst 2 timmar.
  10. Lägg rödbetorna tillsammans i en stor bit ugnsfolie, ringla över olivolja och salt.
  11. Vik ihop till ett paket och ställ i 175 grader ugn 1-2 timmar beroende på storlek.
  12. Prova med potatissticka.
  13. Dra av skalet samt putsa bort roten.
  14. Dela i klyftor och lägg i en skål med rödlök och ärtskott.
  15. Grilla hjärtat hastigt i kolgrill till rare/medium rare, absolut inte mer. Ett genomstekt hjärta blir segt/hårt/oätligt.
  16. Skiva i tunna skivor och blanda i salladen.
  17. Smaksätt med limejuice och flingsalt.
  18. Lägg upp salladen på tallrikar medan den fortfarande är ljummen och toppa med en kula pepparrotsglass.