Kokt rimmad oxbringa med senaps- eller pepparrotssås

Kokt rimmad oxbringa med senaps- eller pepparrotssås
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Kokt rimmad oxbringa med senaps- eller pepparrotssås

11 ingredienser

Det här är det klassiska svenska sättet att koka rimmad oxbringa. När man ändå håller på är det lika bra att koka en rejäl bit. Rester tål utmärkt att frysas. Det vanligaste tillbehöret är utan tvivel rotmos, gärna med en svensk senap till. Men oxbringa blir även gott med senaps- eller pepparrotssås. Servera i så fall kött och sås med vanlig kokt potatis. Man kan också avnjuta köttet med riven pepparrot, rotmos samt kanske en sallad på vitkål och savoykål.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg rimmad oxbringa
  • ca 2 l vatten
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 8 vitpepparkorn

Sås:

  • 3 msk smör
  • 8 msk vetemjöl
  • 2,5 dl kokspad
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk färsk pepparrot, riven (eller ca 1 msk svensk senap)
  • ev salt

Gör så här

  1. Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det precis täcker. Låt koka upp och skumma. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder under lock.
  2. Skala och skiva grönsakerna. Lägg ner dem i grytan. Grovkrossa vitpepparkornen i en mortel och lägg ner dem också.
  3. Låt sjuda under lock i omkring 2 timmar tills köttet är riktigt mört. Ta av grytan från plattan och låt svalna i 20 minuter.
  4. Gör såsen medan köttet svalnar. Smält smöret, tillsätt mjölet och rör om. Häll i det silade kokspadet och mjölken under vispning så att det inte blir några klumpar. Tillsätt pepparrot eller senap och smaka av. Tillsätt eventuellt lite salt men var försiktig (såsen blir lätt för salt).
  5. Skär upp köttet och servera det med sås, kokt potatis och gärna en grönsallad.