Sidfläskinlindad bourbonfilé

7 röster
4

Oxfilé som serveras med raggmunkar och Örjans texassås.

Örjan från Västerås lagade även

Nässelsoppa med Lone Star-bröd


Familjen Jacobssons saffranspannkaka



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g oxfilé
  • 5-6 skivor rimmat sidfläsk
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Marinad

  • 2 dl rött vin
  • 1 dl Makers Mark Bourbon
  • 1 gul lök, skivad
  • 5 enbär, krossade
  • 5 svartpepparkorn, krossade

Tranbärschutney

  • 100 g tranbär, torkade
  • 0,5 lök
  • 0,5 äpple
  • 1 tsk majsolja
  • 1 msk curry
  • 1 dl vatten
  • 1 dl farinsocker
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 0,5 kanelstång

Örjans texassås

  • 2 dl bearnaisesås
  • 100 g cream cheese
  • 2-3 msk Honey Chipotle Glaze

Raggmunk

  • 6 potatisar
  • 1 ägg
  • 2 dl mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Marinad
    Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg i köttet och marinaden i en plastpåse i ca 2-3 timmar.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader.
  3. Salta och krydda filén, därefter linda runt sidfläsket. Bind ihop med steksnöre.
  4. Bryn köttet i med smöret i stekpannan.
  5. Stick in en kött-termometer och stek i ugnen tills innetemperaturen är 57 grader.
  6. Ta ur steken ur ugnen och tag bort snöret från steken, låt den vila i folié en stund.
  7. Skär upp i 4 tjocka skivor.
  8. Tranbärschutney
    Fräs löken mjuk i majsoljan.
  9. Tillsätt resten av alla ingredienser och sjud på svag värme i ca 30 minuter.
  10. Örjans texassås
    Blanda ihop alla ingredienserna i en skål.
  11. Raggmunk
    Skala, skölj och riv potatisen med ett rivjärn.
  12. Blanda ägg, mjöl, mjölk och salt till en smet.
  13. Häll ned den rivna potatisen i smeten.
  14. Värm upp ett plättlagg, häll i smeten och stek små plättar.
18 januari 2011
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept