Orchiette med kantareller, smör och salvia

Hemgjord pasta som man inte behöver en pastamaskin till! Med smörstekt salvia och höstkantareller.

18 augusti 2017
4

Du behöver

  • 2,25 dl semolinamjöl (durumvetemjöl)
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kallt vatten
  • 500 g kantareller
  • 15 stora salviablad
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 100 g smör
  • olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • salt och nymald svartpeppar
  • 0,5 dl valnötter, finhackade
  • parmesanost

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl och vatten till en smidig och elastisk deg. Tillsätt mer vatten om degen känns torr.
  2. Dela degen i 8 bitar. Rulla ut varje bit i omgångar med omkrets 1 cm. Skiva 5 mm bitar med en kniv. Använd sedan fingret tryck på den lilla skurna biten och dra sedan hastigt degen mot det hårda underlaget så det bildas en liten tunn pastabit som liknar ett öra.
  3. Stek kantarellerna i smör i en panna. Tillsätt salvia och låt steka med tillsammans med vitlök några minuter.
  4. Koka pastan i rejält saltat vatten strax före servering. När pastan flyter upp till ytan är den klar, ca 3 minuter.
  5. Häll av men spar ca 0,5 dl pastavatten. Blanda i en kastrull tillsammans med smör över värme. Rör hela tiden så att det bildas en tjock smörsås runt pastan.
  6. Blanda med kantareller, vitlök och salvia. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera toppad med parmesanost och finhackad valnöt.
Kommentera receptet

Fler goda recept