Olivbakad gös med vitlökspasta och tomat

Olivbakad gös med vitlökspasta och tomat
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Olivbakad gös med vitlökspasta och tomat

17 ingredienser

Både gös och pasta är ingredienser som inte har så mycket färg i sig. Eftersom vi äter med ögonen också, serverar vi ugnbakade tomater till.

Ingredienser

portioner
  • 500 g gösfilé, benfri
  • 700 g pasta

Olivröra:

  • 20 g smör
  • 0,75 dl svarta oliver utan kärnor
  • 2 msk kapris
  • 60 g fetaost

Vitlökssås:

  • 2 klyftor vitlök
  • 20 g smör
  • 1 dl hönsbuljong
  • 1,5 dl crème fraîche
  • salt
  • vitpeppar

Ugnsbakade tomater:

  • 2 tomater
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk torkad oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Dela tomaterna. Lägg tomaterna i en ugnssäkerform med snittytan uppåt. Toppa med smör, socker, salt och oregano. Baka i ugnen i 20 minuter.
  2. Lägg gösen i en smord ugnssäker form. Mixa oliver, kapris och smör. Blanda röran med fetaost och fördela på fisken. Baka fisken i ugnen 15 minuter. Kontrollera så att fisken är vit rakt igenom, baka annars lite till.
  3. Koka pastan. Slå av vattnet. Skala vitlöksklyftorna. Hetta upp smöret i en kastrull och pressa ner vitlöken. Ta av kastrullen från plattan, häll försiktigt på på buljongen, lite i taget. Låt sjuda 10 - 15 minuter under lock. Vispa sedan ner crème fraiche och krydda med salt och peppar. Blanda vitlökssåsen med den kokta pastan. Servera pastan och tomaterna till fiskfiléerna.