Rimmad röding med sherrysås och saffranspotatis

Rimmad röding med sherrysås och saffranspotatis
Foto: Andreas Söderberg

Rimmad röding med sherrysås och saffranspotatis

Av: Ola Mattsson

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

Det finns många sätt att tillaga sin röding på. Här rimmas den för att sedan serveras tillsammans med en sås på sherry och potatis med smak av saffran.

Se Ola Mattsson tillaga sin röding här!

Ingredienser

portioner
  • 800 g färsk röding, skinnfri
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 800 g färskpotatis
  • salt
  • 4 dl sherry
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl crème fraîche
  • 10 g dill, finhackad
  • vitpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Rödingen: Skär rödingen i 200 grader bitar.
  2. Rimma rödingen i en saltlag som smakar som en kallsup från västkusten i ca en timme.
  3. Ta ur rödingen ur lagen och torka av den.
  4. Lägg den på en smörad plåt och baka den i ugnen till en innetemperatur på 53 grader.
  5. Potatis: Blanda saffranen i grönsaksbuljongen.
  6. Borsta färspotatisen noga och lägg den i buljongen, tillsätt salt. Koka tills den är färdig, ca 10 min
  7. Sherrysås: Reducera sherryn och grönsaksbuljongen tills hälften är kvar av vätskan.
  8. Tillsätt crème fraiche och dillen. Låt det sjuda i ca 3-4 minuter till, ta bort från värmen och låt svalna.
  9. Såsen kan även serveras kall. Eventuellt vid användning av en torr sherry tillsätt gärna lite socker.