Moussaka á la GI

Ola Lauritzson
Ola Lauritzson

Moussaka á la GI

14

9 ingredienser

GI-moussaka, lite pyssel men väl värt besväret.

Här hittar du en

GI-vänlig matsedel för två veckor, lunch och middag

.

Ingredienser

portioner4
  • 2 aubergine, stora
  • 600 g lammfärs
  • 2 gula lökar
  • 200 g tomatpuré [1 tub]
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 2 dl grädde
  • 1 ägg
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)

Gör så här

  1. Skiva auberginerna på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka.
  2. Stek dem gyllenbruna i olivolja.
  3. Hacka löken och stek den gyllengul i olivolja.
  4. Lägg över löken i en gryta.
  5. Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan.
  6. Tillsätt tomatpurén och krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Koka upp och rör om ordentligt.
  8. Smörj en ugnsfast form.
  9. Varva aubergineskivor, parmesan och köttfärs i formen.
  10. Vispa upp ägget, blanda det med grädden och slå blandningen över moussakan.
  11. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter-1 timme. Tiden beror på hur hög och vid formen är. Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.