Okonomiyaki osaka-style

Tove Nilsson recept

Okonomiyaki osaka-style

13 ingredienser

Det finns två olika typer av okonomiyaki. En som endast innehåller kål och en som även innehåller nudlar. Nudelvarianten steks mer som en omelett, Osaka-stilen är den mest kända, utan nudlar och stekt som en tjock pannkaka. /Tove

Receptet på okonomiyakisås hittar du här.

1.    Byt ut hälften av kålen mot kimchi – Kimchiokonomiyaki
2.    Byt ut hälften av kålen mot surkål – Sauerkrautokonomiyaki
3.    Byt ut fläsket mot stekt fläskfärs som blandas med smeten.
4.    Byt ut fläsket mot färsk hackad shitakisvamp – vegookonomiyaki.
5.    Byt ut fläsket mot hackat chashupork som blandas med smeten.
6.    Byt ut fläsket mot kokt kyckling (från kyckling- eller hönsbuljong) som blandas med smeten.
7.    Byt ut fläsket mot kokt oxsvans (från beef bone broth) som blandas med smeten.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g vitkål, hackad
  • 4 salladslökar, finskivade
  • 2,5 msk picklad ingefära, finhackad (gari)
  • 2 tsk salt
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 3 msk matolja
  • 140 g bacon
  • 6 msk okonomiyakisås, köpt alt hemgjord (se länk)
  • 6 msk majonnäs, helst kewpie
  • 2 tsk torkade, smulade norialger
  • 4 msk bonitoflingor (katsubushi)

Gör så här

  1. Blanda kål, lök, ingefära och salt i en bunke. Vispa ihop vatten, mjöl och ägg i en separat bunke. Blanda smeten med kålblandningen.
  2. Hetta upp en liten stekpanna (cirka 16–18 cm i diameter) med hälften av oljan. Häll hälften av smeten i pannan och forma till en platt kaka med stekspade. Sänk värmen till medelvärme och täck med lock eller folie. Låt steka under lock cirka 10 minuter.
  3. Täck kålpannkakan med hälften av baconet när det återstår 5 minuter. Baconet ska ångas lite och fettet rinna ner i kålen. Vänd med en stor stekspade, ibland lättare med två, för att baconet ska ligga kvar. Stek under lock eller folie cirka 5 minuter, tills pannkakan fått färg och baconet blivit knaprigt.
  4. Vänd pannkakan uppochner på en tallrik så att baconet hamnar uppåt.
  5. Stek den andra pannkakan. Värmehåll eventuellt den första pannkakan i ugnen, eller ät upp. En okonomiyaki ska helst ätas riktigt varm. Ringla över okonomiyakisås och majonnäs. Strö över smulade norialger och bonitoflingor.