Fänkåls- och potatissoppa med vitlöksfräst mangold

1 röst
4
4
4 portioner

Du behöver

Fänkåls- och potatissoppa:

  • 2 st finhackade gula lökar
  • 0,5 dl finhackad libbsticka
  • 40 g smör
  • 0,5 dl rapsolja
  • 300 g mjölig potatis, skalad och skuren i småbitar
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 st fänkålsstånd
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och nymalen peppar
  • Mangold:
  • 500 g mangold
  • 3 st finhackade vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • salt och vitpeppar
  • Örtolja:
  • 50 g färska örter
  • 2 dl olivolja
  • lite citronsaft ev
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Fräs lök och libbsticka i smör och olja i en rymlig kastrull tills den är mjuk. Slå på buljong och vitt vin, lägg i potatisen och koka.
  2. Hacka fänkålen i mindre bitar, skär bort det grövsta längst ner. Tillsätt fänkålen när potatisen känns mjuk, fortsätt koka tills fänkålen precis mjuknat. Mixa soppan slät. Häll tillbaks den i kastrullen och illsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
  3. Mangold: Strimla mangolden och fräs den i het panna i rapsoljan tillsammans med vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
  4. Örtolja: Mixa örterna till slät konsistens med olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera soppan varm i djupa tallrikar. Lägg mangolden i mitten och ringla lite örtolja runt.
16 januari 2009

Fler goda recept