I samarbete med Ingelsta Kalkon

Nyttig vardag! 5 tips för att komma igång

Att starta på ny kula inför det nya året behöver varken vara svårt eller omvälvande. Med små enkla tips och trix kan du äta mer hälsosamt - utan att det knappt märks!

1. Bytt ut rött kött mot kalkon!

Kalkon är ett av våra magraste kött och innehåller massor av nyttigheter. Kalkon är proteinrikt och innehåller vitamin D, de flesta B vitaminerna och magnesium samt alla de livsnödvändiga aminosyrorna vi behöver. 

(Svenska Näringsrekommendationer har rekommenderade dagsintag för 22 olika näringsämnen. De två som inte finns i kalkon är kolhydrater och vitamin C).

Recept: Kalkonfärsbiffar med tranbärssallad och sötpotatispuré

Tips på fler goda recept med kalkon >>

2. Bra fetter

Människokroppen behöver fett - men fett av rätt kvalité. Alltså mindre av de mättade och mer av de fleromättade. Eftersom kalkonkött är så magert får man i sig mindre mättat fett än om man äter fläsk- och nötkött. 

Dessutom har kalkonkött ett bättre innehåll av de fleromättade fettsyrorna jämfört med både kyckling, nöt- och fläskkött.

Recept: Rostad paprikasoppa med kalkonbacon

Läs också: 8 anledningar att äta mer kalkon >>

3. Bra matlådemat

En krispig caesarsallad med kalkon är ett perfekt val till den som snabbt vill svänga ihop en matlåda. Bra för både plånbok, miljö och hälsa!

Till receptet:

Caesarsallad med kalkon >>

4. Tänk klimatsmart

Nytt år handlar inte bara om sunda matvanor. Att tänka på miljön är minst lika viktigt. Välj alltid närproducerat, svenskt kalkonkött. På så sätt minskar vi utsläppen och genom kontroller av Länsstyrelsen vet vi att djuren får bästa omsorgen med skydd av Svensk djurskyddslagstiftning. 

Till receptet: Kalkonbröst med rostade rotfrukter >>

Nytt år handlar inte bara om sunda matvanor. Att tänka på miljön är minst lika viktigt.

5. Enkla recept

När vardagen rullar på som bäst och fantasin är helt bortblåst, då är det bra att ha några snabba enkla recept att ta till. Se till att ha bra råvaror i frysen som kalkonfärs, kalkonkorv, kalkonbacon och kalkonbröst. Då kan du laga många enkla och omtyckta vardagsrecept!

Kalkon-bolognese >>

Kalkon-carbonara >>

Läs också: Svenska, enkla vardagsklassiker - fast med kalkon >>

Goda vardagsräddare med kalkon