Nypon- och rönnbärsketchup

Nypon- och rönnbärsketchup
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Nypon- och rönnbärsketchup

12 ingredienser

Rönnbär är sura och beska som de är. Därför skall man frysa dem minst ett dygn innan man använder dem för då lättar beskan lite. En del beska kvarstår så gillar man inte beska kan man byta ut rönnbäret mot bara nypon. Rönnbären är viktiga för fåglarna på vintern så plocka inte alla bär du hittar utan lämna även till våra flygande kompisar.

Nyponpuré gör du genom att koka dem mjuka i vatten och sedan mixa dem i en kannmixer med en del av vattnet och sedan sila bort kärnor och eventuella kvistar. /My

Ingredienser

  • 300 g rönnbär
  • 2 klyftor vitlök
  • 80 g smör
  • 2 gula lökar
  • en kvist backtimjan
  • 240 g rörsocker
  • en liten bit chili
  • 100 g schalottenlöksvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • 100 g nyponpuré
  • ca 0,5 tsk salt
  • peppar
  • havtorn, saften

Gör så här

  1. Koka upp rönnbären i två dl lättsaltat vatten och häll av vattnet. Ställ åt sidan.
  2. Krossa och hacka upp vitlöksklyftan, fräs den i smöret. Hacka och häll i löken och låt den svettas tillsammans med timjan och sockret. Låt sockret smälta och tillsätt sedan chili, rönnbär och vinäger. Koka på låg temp i 10 minuter. Ta av från värmen och mixa i kannmixer. Sila i en finmaskig sil och dra sedan i nyponpuren. Smaka upp med salt, peppar och saften från havtorn!
  3. Tappa ketchupen på rena varma burkar som är minst 100 grader och sätt på ett rent lock så håller den ca en månad i kylen!
  4. Passar utmärkt att använda istället för tomatketchup!