Korvbröd

Tove Nilsson recept

Korvbröd

8 ingredienser

30 min + 2 timmars jäsning

Mjuka goda korvbröd som kan ligga i frysen och tas fram när det vankas grillad korv. Det hembakta brödet ger en extra lyx till den färska korven – detta är något annat än hotdog!

Ingredienser

portioner st
  • 1 förp jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl standardmjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat
  • 5 msk sesamfrön

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en bunke.
  2. Smält smöret och drag av från värmen.
  3. Blanda med mjölken. Låt svalna. Känn efter att vätskan är sval och blanda sedan med jästen.
  4. Tillsätt socker och salt. Arbeta in mjöl till en smidig deg.
  5. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Dela degen i 20 bitar och forma till bullar på mjölat bakbord. Rulla bullarna så att de blir till avlånga korvbröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 1 timme under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225°.
  7. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrö.
  8. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter tills bröden fått fin färg.
  9. Låt svalna under bakduk.