Helstekt rotselleri med valnötter, parmesan och tryffel

Tommy Myllymäki 2016

Helstekt rotselleri med valnötter, parmesan och tryffel

7 ingredienser

1 h

Rotselleri och blomkål är allra godast att helsteka på det här sättet. Rotsellerin får en brynt fin yta och mycket av vätskan i rotfrukten dunstar under tillagningen. Det här är verkligen en personlig favorit. Grym som helvegetarisk rätt, men passar även som tillbehör till allt, gärna nötkött eller stekt fisk. /Tommy

Testa även en alternativ servering genom att skära den helstekta rotsellerin supertunt i skärmaskin och servera som carpaccio med lite olivolja, rostade nötter, parmesan, salt och peppar. Prova gärna att helsteka alla typer av rotfrukter.

Ingredienser

portioner
  • 1 rotselleri [ca 600 g]
  • 100 g smör
  • 3 msk vatten
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 dl valnötter, rostade
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 40 g svart tryffel, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala rotsellerin och gnid in den med hälften av smöret. Krydda med salt. Baka mitt i ugnen 1 timme tills den är helt genombakad.
  3. Koka upp vatten och lök i en kastrull. Tillsätt resten av smöret i klickar under vispning.
  4. Ta ut sellerin ur ugnen och skär den i skivor. Skeda över lite schalottenlökssmör. Toppa med valnötter, parmesan och tryffel.