Fetaostfyllda färsbiffar med tzatsiki och chilitomat

Fetaostfyllda färsbiffar med tzatsiki och chilitomat
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Fetaostfyllda färsbiffar med tzatsiki och chilitomat

17 ingredienser

Grillade oxfärsbiffar med fetaost som serveras med tzatsiki och chilitomat.

Ingredienser

portioner
  • 600 g oxfärs
  • 1 förp fetaost, tärnad
  • 1 dl mjölk
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • salt
  • peppar
  • 1 gurka
  • 250 g matyoghurt
  • 0,5 msk salt
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 3 tomater
  • 2 dl ketchup
  • 0,5 msk sambal oelek (stark chili på burk)
  • 2 msk strösocker
  • 4 pitabröd
  • sallad
  • rödlök, skuren i ringar

Gör så här

  1. Oxfärsbiffarna: Blanda färsen med löken och mjölken. Smaksätt med salt och peppar. Forma till 4 bollar. Gör en grop i varje boll och tryck ner 2-3 nedsmulade fetaosttärningar i varje boll. Forma sedan till snygga biffar.
  2. Tzatsikin: Skär gurkan med osthyveln, lägg den i en skål och salta den. Låt stå och vätska av sig i rumstemperatur i ca 20 minuter. Lägg yoghurten i en skål, krama ur gurkan och blanda ner med yoghurten. Riv vitlöken och lägg i yoghurtblandningen. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Tomatchiliketchup: Tärna tomaterna. Lägg tomatketchupen i en kastrull tillsammans med sockret, tomaterna och chilimassan. Koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Grilla biffarna och pitabrödet. Lägg biffarna i pitabrödet.
  5. Lägg i salladen, löken och såserna.