Gräddglass med mjölkkola, karamellkokta päron och krispig jordärtskocka

Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Gräddglass med mjölkkola, karamellkokta päron och krispig jordärtskocka

10 ingredienser

Thomas Sjögrens, vinnare av Årets kock 2015, glass smaksatt med kondenserad mjölk serveras med karamellkokta päron och friterade jordärtskockor.

Bengt Frithiofssons dryckestips
4196 Moulin Touchais  2001, Loire (4 solar)
4115 Ch. Grillon, Sauternes (4 solar)

Ingredienser

portioner

Gräddglass smaksatt med mjölkkola

  • 1 förp kondenserad mjölk sötad
  • 0,5 l gräddglass

Karamellkokta päron

  • 2 päron
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, saft från

Krispig jordärtskocka

  • 3 jordärtskockor
  • olja, till fritering
  • salt

Gör så här

  1. Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och täck burken med vatten. Koka burken i 3 tim. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. Låt svalna.
  2. Ta glassen ur frysen och lägg den i kylen så den hinner tina i ca 30 min. Häll den kokta kondenserad mjölken i en bunke och blanda med den mjuka glassen.
  3. Skala och skär päronet i ca 1 cm små bitar. Låt päronen ligga i vatten så de inte mörknar. Koka socker och vatten i en kastrull tills det bildas en karamell, sockret blir gyllenbrunt. Lägg i väl avrunna päronbitar och dra kastrullen från värmen. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Lägg ner vaniljfrön och stång i kastrullen. Koka tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt citronsaften och dra kastrullen från värmen, låt svalna.
  4. Värm olja i en fritös eller kastrull till 150 grader. Tvätta jordärtskockorna noga. Skär dem tunt på mandolin eller riv dem ev på den grova sidan av rivjärnet. Fritera jordärtskockan i oljan tills den är gyllene i färgen. Lyft upp och låt rinna av på papper. Krydda med lite salt.
  5. Lägg lite karamellkokt päron i botten på portionsskålar. Lägg upp glassen i mitten och toppa med den krispiga jordärtskockan.