Husets pannbiff

Husets pannbiff
Foto: TV4

Husets pannbiff

Av: Susanne Dahl, Carina Andersson, Martin Karlsson

Från: Nyhetsmorgon

29 ingredienser

Årets bästa skolkockar lär dig laga mat som kostar under 10 kronor per portion. Husets pannbiff serveras med en rotfruktssallad, pepparsås, rårörda lingon och pressgurka.

Gör hela satsen och frys in pannbiffar och rotfrukter. Bra matlåda eller snabb middag en annan dag.

Ingredienser

portioner

pannbiff

  • 700 g blandfärs
  • 90 g ströbröd
  • 1 ägg
  • 5 potatisar
  • 20 g köttbuljong på fond
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, mald efter smak
  • vatten

Rotfruktsallad

  • 10 palsternackor
  • 10 morötter
  • 5 sötpotatisar
  • 5 potatisar
  • 10 rödlökar
  • 40 g olivolja
  • havssalt (efter smak)
  • vitpeppar, mald efter smak

Pepparsås

  • 1 gul lök
  • 50 g matlagningsgrädde
  • 15 g kalvbuljong (på fond)
  • vatten
  • pepparmix (efter smak)
  • 1 vitlök

pressgurka

  • 4 gurkor
  • 40 g ättika
  • 40 g strösocker
  • 1,2 dl vatten
  • persilja, finklippt

lingon rårörda

  • 250 g lingon
  • 150 g strösocker

Gör så här

Pannbiffen

  1. Skala löken och potatisen.
  2. Riv de fint ner i färsen.
  3. Arbeta färs, lök, potatis, vatten, buljong, salt och peppar smidigt.
  4. Låt lite smör bli brunt i en panna på medelvärme och stek biffarna hastigt 1 minut på var sida.
  5. Lägg dem i en ugnssäker form.
  6. In i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Pepparsås

  1. Fräs lök och pepparsorterna i smör.
  2. Tillsätt grädde och buljong.
  3. Låt koka i några minuter till en skön konsistens.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Rotfrukterna

  1. Sätt ugne på 200 grader.
  2. Skala morötter, palsternacka, potatis och rödlök.
  3. Lägg havssalt i botten på en ugnsplåt.
  4. Olja in rotfrukter och lök och placera dem på plåten.
  5. Baka i ugn ca 50 minuter.
  6. Rotfrukterna kan serveras både varma och kalla. Se bara till så de inte blir för mosiga, lite tuggmotstånd är gott.
  7. Försök att få av så mycket av saltet som möjligt när rotfrukterna bakat klart.

Pressgurka

  1. Skölj och skala gurkan.
  2. Skiva den i tunna fina skivor.
  3. Blanda med ättika, socker, vatten och persilja.
  4. Låt stå minst 1 timme innan den serveras.

Rårörda lingon

  1. Blanda lingon och socker.
  2. Låt stå i rumstemperatur tills sockret löst sig. Rör runt då och då.