Pasta fazool

30 min
4

Sigrid Báránys recept på pasta fazool, en matig soppa eller gryta med pasta, bönor och grönsaker. Perfekt att laga på rester!

En italiensk-amerikansk variant av husmansklassikern pasta e fagioli. Värmande, mättande och tröstande kan den här rätten göras till en soppa eller en gryta som man själv känner för det. Har du någon gammal parmesanskalk så släng i den och låt den koka med, det ger ytterligare djup åt rätten. /Sigrid Bárány

11 januari 2013
30 min
4

Du behöver

Pasta fazool

  • 50 g pancetta, rökt eller rimmat sidfläsk, lardo eller prosciutto, i små tärningar
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 kvistar timjan
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 morot, finhackad
  • 2 selleristjälkar, finhackade
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk olivolja+2 msk smör till stekning
  • 1 krm chiliflagor (kan uteslutas)
  • 1 burk cannellinibönor
  • 1 burk passata eller hela tomater (eller rester av tomatsås eller bolognese… lite vadsomhelst är gott här, faktiskt!)
  • 8 dl hönsbuljong
  • 2 dl kort pasta (till exempel macaroni eller ditalini – men snabbmakaroner blir inte bra!)
  • Salt och svartpeppar efter smak

Till servering

  • Färskriven parmesan och färskt bröd

Gör så här

  1. Pasta fazool
    Bryn fläsket så att det tar färg ordentligt.
  2. Fräs grönsakerna mjuka, salta lätt.
  3. Häll i resten av ingredienserna utom pastan och koka upp. När det kokar ordentligt, häll i pastan. Koka livligt tills pastan är al dente.
  4. Späd eventuellt om du vill ha en mer soppig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan vila i 10 minuter. Lyft upp örtkvistarna.
  5. Servera med rikligt med färskriven parmesanost och färskt bröd att suga upp resterna med.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept