Nötella

8 röster
2 små burkar

Bredbar chokladkräm. Ett recept på en smakupplevelse à la Nutella. Krämen är kanske inte lika len som originalet, men lika härligt nötig och chokladkrämig. Testa gärna att byta hälften av hasselnötterna mot mandlar, pistaschnötter eller valnötter och ersätt den mörka chokladen med mjölkchoklad för att skapa din alldeles egen Nötella. /Sébastien

Visa mer
2 små burkar

Du behöver

 • 200 g hasselnötter
 • 200 g grovhackad mjölkchoklad
 • 240 g vispgrädde (cirka 2,5 dl)
 • 120 g cassonadesocker
 • 0,5 krm salt
 • 30 g kakaopulver (100 %)
 • 120 g neutral olja

Gör så här

 1. Värm ugnen till 180 grader.
 2. Fördela hasselnötterna på en plåt och rosta dem mitt i ugnen i 10–12 minuter. Genom att rosta nötterna får man fram maximalt av deras nötiga smak och karaktär. Hur välrostade man vill ha nötterna är en smaksak – min son Hugo gillar till exempel när nötterna är ganska lättrostade eftersom det kan uppstå en lite bitter smak om man rostar dem länge.
 3. Ta ut nötterna och låt svalna till rumstemperatur. Mixa sedan nötter och choklad i en matberedare utrustad med riktigt vassa knivar, tills du har en len och hyfsat slät blandning.
 4. Värm upp grädde, socker, salt och kakao i en kastrull tills det har en temperatur på 55–60 grader. Häll sedan den varma blandningen, lite i taget, över nötblandningen samtidigt som du fortsätter att mixa. Låt svalna i matberedaren tills blandningen är fingertempererad (cirka 40 grader).
 5. Häll oljan i nötblandningen samtidigt som du mixar till en slät kräm. Förvara chokladkrämen i kylen i en burk med tättslutande lock om du vill att den ska hålla länge, men ta gärna fram den någon timme före servering eftersom den kommer att stelna i kylen. Om du vet med dig att du kommer att äta upp den under de närmsta dagarna kan du med fördel förvara den i rumstemperatur i stället.
7 april 2015

Laddar fler recept...