Jordgubbstartelette

12

Du behöver

Crème pâtissière

  • 30 g äggula
  • 75 g ägg
  • 75 g socker, ordentligt mixat med stavmixer
  • 20 g maizena
  • 20 g vetemjöl
  • 500 g mjölk
  • 25 g socker
  • 0,5 st vaniljstång, märgen

Mandelcrème

  • 125 g ägg
  • 100 g socker
  • 125 g mandelmjöl eller riven mandel
  • 125 g osaltat smör
  • 20 g vetemjöl
  • 50 g crème pâtissière

Pâte sablée

  • 300 g vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa bakpulver
  • 150 g socker
  • 150 g osaltat smör, kallt
  • 60 g ägg

Gör så här

  1. Crème pâtissière
    Blanda i en skål samman äggula, ägg, 75 g välmixat socker, maizena och vetemjöl.
  2. Koka upp mjölken tillsammans med 25 g socker och vanilj.
  3. När det börjar koka, häll lite av den varma mjölken över äggblandningen och häll direkt därefter tillbaka detta i kastrullen.
  4. Vispa snabbt tills det börja koka. Ta av från plattan, häll krämen i en kall skål, täck med plast och ställ kallt.
  5. Mandelcrème
    Vispa ägg med socker tills det blir fluffigt.
  6. Tillsätt mandelmjölet och smöret.
  7. Vispa samman hårt i ungefär 5 minuter. Sikta över mjölet och blanda försiktigt in det med en slickepott.
  8. Blanda till sist ner vaniljcrèmen. Täck mandelcrèmen med plast och ställ i kylen ett par timmar.
  9. Pâte sablée
    Lägg socker och smör i en skål.
  10. Sikta över mjöl, salt och bakpulver och blanda samman till en sandliknande massa.
  11. Tillsätt ägget utan att överarbeta degen.
  12. Plasta in degen och lägg den i kylen i minst 2 timmar.
  13. Kavla degen tunt, cirka 3 mm.
  14. Tryck ut degen i små tartelettformar och gör små hål med en gaffel i botten på degen.
  15. Spritsa lite mandelcrème i botten på formen och grädda på 175° tills bottnarna är gyllenbruna.
  16. Montage
    Spritsa lite vaniljcrème i botten på varje mördegsform.
  17. Fyll på med jordgubbar i rad.
  18. Pensla lite sockerlag på tarteletterna så att de blir glansiga.
  19. Spritsa en rosette vispgrädde på toppen och strö över några krossade pistagenötter.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept