Franska pannkakor

Franska pannkakor
Foto: TV4
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Franska pannkakor

10 ingredienser

Sébastiens franska pannkakor - eller crêpes - som serveras med lite ost och skinka om man så vill.

Pannkakor på franskt vis är lite sötare, lite fetare och lite tunnare. Vanilj, rom eller apelsinblomsvatten är ett måste, däremot är surdegen bara ett plus som ger extra smak. Helst ska smeten vila över natten, men ibland går inte det. Har du bråttom räcker det med att låta smeten vila i någon timme. Hemma hos oss börjar vi alltid pannkaksmiddagen med en matigare variant med ost, skinka och en klick crème fraiche. Ta gärna undan en del av smeten innan du tillsätter rommen eller apelsinblomsvattnet och använd till en matigare variant. /Sébastien

Ingredienser

portioner
  • 400 g vetemjöl
  • 2 nypor havssalt
  • 50 g strösocker
  • en liten klick surdeg för smakens skull (tänk på att korta på hållbarheten till en dag bara)
  • 50 g ljus öl [0,5 dl]
  • frön, från 1 vaniljstång eller 0,5 dl rom eller några droppar apelsinblomsvatten
  • 200 g ägg [4 st]
  • 400 g mjölk [4 dl]
  • 150 g vatten [1,5 dl]
  • 100 g smör, smält (smör till stekning)

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Tillsätt surdeg, öl och eventuellt frön från vaniljstången. (Om du väljer att smaksätta med rom eller apelsinblomvatten ska detta blandas i först dag 2.)
  2. Blanda ner äggen och häll sedan i mjölken, lite i taget. Rör tills du får en slät smet.
  3. Häll i vattnet och rör om, tillsätt därefter det smälta smöret. Vispa ordentligt.
  4. Täck bunken med en bakduk och låt smeten vila i kylen under natten.

Dag 2

  1. Smeten har förmodligen tjocknat något. Kontrollera konsistensen, den ska vara ganska lös. Om den är för tjock kan du tillsätta lite extra mjölk.
  2. Rör ner rom eller apelsinblomsvatten om du vill göra en sötare variant. Uteslut annars smaksättningen.
  3. Slå på pannkaksautopiloten och grädda dina crêpes med en liten klick smör på båda sidor.
  4. Servera antingen som matigare rätt tillsammans med ost, skinka och crème fraiche, eller som en söt avslutning på middagen.