Franska baguetter och svenska frukostfrallor

Sébastien Boudet

Franska baguetter och svenska frukostfrallor

4 ingredienser

Baka baguetter och frukostfrallor av samma deg. Här är Sébastien Boudets recept från Nyhetsmorgon 5 maj 2013.

Receptet gäller för 5 baguetter eller 20 frallor.

Ingredienser

portioner10 - 20 stycken
  • 1,6 kg vetemjöl
  • 1 g jäst
  • 1 l vatten
  • 45 g grovt havssalt (oraffinerat)

Gör så här

DAG 1

  1. Gör poolishen genom att vispa 1 kg vetemjöl, jäst och vatten i en stor skål tills du får en pannkaksliknande konsistens.
  2. Täck skålen med en bakduk och låt jäsa i rumstemperatur i 12–16 timmar.

DAG 2

  1. Efter 12–16 timmars jäsning har poolishen förhoppningsvis dubblerat sin volym och doftar ljuvligt.
  2. Häll upp 600 gram mjöl på ett bakbord. Gör en urgröpning mitt i och häll i poolishen från dag 1 samt havssaltet. Blanda och knåda degen tills den släpper från bordet (det behövs ingen autolys eftersom 66 procent av mjölet redan har fått vila i 12 timmar tillsammans med vattnet).
  3. Forma degen till en boll och låt den vila under en bakduk i 30 minuter.
  4. Lägg degen i en plastlåda med en bakduk emellan och låt den stå i kylen 12-48 timmar.
  5. Sätt ugnen på 260 grader och plocka ut degen från lådan försiktigt på ett mjölat bord.
  6. Dela degen i baguetteform eller frallform med hjälp av en smal pinne. Snitta.
  7. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter.