Dinkelbröd med frön

11 röster
2h
2h

Du behöver

  • 0,5 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm havssalt
  • 1 stor riven morot
  • 2 msk flytande honung
  • 13 dl dinkelsikt mjöl
  • 1 dl blandade frön till dekorering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp fingervarmt vatten (37 grader) i en stor bunke eller i skålen på en matberedare. Smula ner jästen i vattnet och rör om tills den löst sig.
  3. Tillsätt olivoljan, saltet, moroten och honungen.
  4. Arbeta i mjölet efterhand och arbeta sedan degen cirka 10 minuter i matberedare på låg hastighet, eller för hand några minuter längre. När man bakar med dinkel ska degen vara ordentligt klibbig eftersom dinkel suger upp mer vätska.
  5. Låt degen jäsa i 40 minuter.
  6. Klä en brödform med bakplåtspapper i botten. Lägg i degen och strö frön ovanpå. Jäs i ytterligare 20 minuter.
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter. Lyft upp brödet ur formen och knacka på undersidan av brödet, låter det ihåligt så är det klart.
20 augusti 2008

Fler goda recept