Peter Nordins berömda citrontårta

ca 2 h + 1 dygn
6 - 8

Citrontårta med mördegsbotten och karamelliserade citronkräm. Läs receptet innan du startar.

21 mars 2015
ca 2 h + 1 dygn
6 - 8

Du behöver

Pajdeg

  • 135 g osaltat smör
  • 135 g socker
  • 35 g ägg (nästan ett ägg)
  • 0,75 dl mjölk
  • 260 g mjöl

Citronkräm

  • 6 ägg
  • 265 g socker
  • 1,75 dl citronjuice (ca 4 citroner)
  • 1,75 dl crème double (3,5 dl grädde nerkokt till hälften)

Servering

  • crème fraîche
  • grädde

Gör så här

  1. Pajdeg
    Blanda smör och socker till en smet i din matberedare.
  2. Tillsätt ägg och mjölk.
  3. Blanda i mjölet snabbt. Arbeta inte degen i onödan.
  4. Klä degen i plastfilm och låt vila i kyl ett dygn.
  5. Kavla ut degen tunt, 2,5 mm och fodra en smörad och mjölad form, 28 cm i diameter, 4 cm hög. Låt pajdegen hänga över kanten och skär bort överflödig deg när tårtan är klar och kall. Låt vila i kyl 30 minuter.
  6. Picka degen och förbaka i 180 grader, 7-10 minuter.
  7. Fyllning
    Medan pajskalet är i ugnen, gör du fyllningen.
  8. Rör samman ägg och socker utan att du tillsätter luft.
  9. Rör i juicen och den kokta grädden (den ska vara lite ljummen).
  10. Sila smeten genom en finmaskig sil.
  11. Häll i krämen i det varma, förbakade skalet och grädda i 110 grader, 25 minuter.
  12. Citrontårtan är klar när den fortfarande är lite svajig i mitten.
  13. Kyl den färdig tårtan helt kall.
  14. Karamellisera ytan som en crème brûlee och servera med fransk grädde, lite crème fraiche med vispad grädde.
Kommentera receptet

Fler goda recept