Hel kyckling fylld med mortadella, kalvfärs och örter

5 - 6

Pollo ripieno - het och saftig kyckling med extra allt! Utanpå tronar het chili och krispig pancetta och inuti väntar en extremt god fyllning. Ska du bara laga en kycklingrätt i år? Ta det här champreceptet – du kommer inte att ångra dig.

29 juni 2013
5 - 6

Du behöver

  • 1,5-2 kg färsk hel kyckling
  • 2 + 1 små peperoncini, alternativt piri-piri (liten torkad chili)
  • 0,5 citron, tvättad, gärna ekologisk
  • 1-2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 100 g tunna skivor pancetta eller bacon
  • blandade hackade kryddörter att strö över, gärna rosmarin och timjan
  • 4 dl hönsbuljong på tärning eller fond
  • 2,5 dl torrt vitt vin

Fyllning

  • 100 g mortadella (gärna italiensk)
  • 1 msk pinjenötter
  • 1 dl dagsgammalt bröd, smulat
  • 1-2 msk vatten
  • 100 g kalvfärs
  • 0,75 dl färskriven parmesanost
  • 2 äggulor
  • 0,75 dl hackad färsk persilja, gärna bladpersilja
  • 0,75 dl hackad färsk timjan, alt. ¼–½ tsk torkad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad eller pressad
  • 0,25 färsk basilika, strimlad
  • 1 msk olivolja
  • 0,25-0,5 tsk salt
  • 0,5-1 krm svartpeppar

Övrigt

  • 6 knipplökar
  • hushållssnöre

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och torka av kycklingen med hushållspapper.
  3. Smula 2 peperoncini i en liten skål med hjälp av baksidan på en tesked. Gnid kycklingen in- och
    utvandigt med citron, salt och peppar och strö slutligen peperoncino över och klappa in med handflatan. Ställ kallt.
  4. Finhacka mortadella till fyllningen. Rosta pinjenötterna försiktigt i en torr stekpanna. Rör om hela
    tiden sa att de inte blir brända. Häll brödsmulorna i en skål, skeda över vattnet och rör om lite lätt så att smulorna inte klumpar ihop sig. Blanda samman mortadella, pinjenotter, brödsmulor och resten av ingredienserna till fyllningen i en bunke. 
  5. Fyll kycklingen med blandningen och bind ihop den med hushållssnöre. Bind så att alla delar ligger tätt mot kroppen och fyllningen hålls på plats.
  6. Hetta upp olivoljan i en stekpanna tillsammans med 1 peperoncino och bryn kycklingen tills den är gyllenbrun runtom. 
  7. Lägg kycklingen med bröstsidan uppat i en ugnsform eller i en långpanna. Täck fågelns ovansida med pancetta och strö över de färska kryddorna. Häll det mesta av vinet och buljongen vid sidan om. Hit kan kycklingen förberedas. Täck i sa fall över kycklingen med aluminiumfolie och låt stå i kylskåp tills det är dags för ugnsstekning.
  8. Skala och dela knipplöken i halvor och ta med en bit av stjälken.
  9. Ta av folien (om kycklingen stått förberedd i kylskåpet) och sätt in formen i ugnen. Låt stå i 60 –90 minuter, eller tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader. Stick in termometern i lårets insida,
    eller stick med en provsticka i låret. Köttsaften ska vara genomskinlig utan inslag av rosa. Ös kycklingen
    då och då med vinskyn och späd med ytterligare vin och buljong om det behövs.
Kommentera receptet

Fler goda recept