Fetta al latte (Tårta med grädde och chokladkräm)

Paolo Roberto 2016

Fetta al latte (Tårta med grädde och chokladkräm)

10 ingredienser

1 h + avsvalnande

Magisk tårta med chokladbotten som fylls med grädde och nutella.

Dryckestips
6260 Brachetto d´Acqui Braida 2013, Italien, 375ml (5 Solar)
Ett av Jens Dolks favoritviner. Pärlande rött vin från norra Italien med druviga toner, röd bärighet och en lät, lätt strävhet.

Ingredienser

portioner12 - 14

Tårtbotten

  • 300 g smör
  • 8 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 8 msk kakao
  • 2 dl mjölk
  • 4 tsk bakpulver

Fyllning

  • 4-5 dl vispgrädde
  • 400 g Nutella (choklad- och nötkräm)
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  3. Vispa äggen med socker till en pösig smet. Häll ner mjöl och kakao lite i taget och rör om tills allt blandats väl.
  4. Tillsätt mjölk, bakpulver och smöret och rör om till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en smord form, cirka 24 x 33 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 40 minuter. För att få en jämn gräddning och maximal höjd på kakan ska ugnsluckan inte öppnas under tiden för gräddningen. Låt kakan kallna.
  6. Vispa grädden till ett fast skum och ställ åt sidan. Smält nutellan (i sin glasburk) över vattenbad, det vill säga en kastrull med lätt sjudande vatten på botten. Se till att chokladen inte kommer i kontakt med vattenångan.
  7. Dela tårtbotten i två delar. Bred ut chokladkräm på kakans båda insidor. Den uppvispade grädden breds jämt över chokladen på den ena kakhalvan. Lägg ihop halvorna och sikta över florsocker.