Äppeldessert med mandeltäcke

Paolo Roberto 2016

Äppeldessert med mandeltäcke

14 ingredienser

Tartellette con mele e mandorle, äpplen och mandel i en ljuvlig kombination. Ger 8 portionsformar à 9 x 9 cm.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg äpple
  • 0,5 l vatten
  • 0,5 l strösocker

Degen

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 äggulor
  • 2 msk mjölk

Fyllning

  • 200 g sötmandel
  • 2 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk mjölk

Gör så här

  1. Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop degen. Degen kan göras i matberedare.
  2. Pensla portionsformarna med olja.
  3. Fördela degen i portionsformar och tryck ut den i formens botten och upp mot kanterna. Ställ formarna i kylskåp i 30-40 minuter.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll vattnet och sockret i en kastrull, tillsätt äppelklyftorna och koka dem i ett par minuter. Passa noga så att äpplena behåller sin spänst och inte mjuknar helt. Låt äpplena rinna av.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Hacka mandeln och lägg den i en kastrull. Rör ner de övriga ingredienserna till fyllningen. Låt mandelsmeten sjuda under omröring i ett par minuter.
  7. Fördela äppelklyftorna i formarna och häll över mandelsmeten. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills de fått lite färg.
  8. Ta pajerna ur formarna och servera dem, gärna ljumma på en assiett.