Fylld köttfärslimpa med gratinerad blomkål

Nils Emil Ahlin

Fylld köttfärslimpa med gratinerad blomkål

16 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 400 g blandfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl gräddmjölk
  • 1 ägg
  • 6 ansjovisfiléer [1 liten burk filéer]
  • 1 purjolök
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk lökpulver
  • peppar [ca 1 krm]
  • smör

Gratinerad blomkål:

  • 1 blomkål
  • 0,5 l mjölk (eller gräddmjölk)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 äggulor
  • 2 dl riven ost (grevé eller parmesan)

Gör så här

  1. Lägg ströbrödet i gräddmjölken att svälla. Ansa och strimla purjolöken. Blanda samman färsen med ägg, ströbröd, salt, lökpulver och peppar. Blanda till en smidig färs. Tillsätt lite vatten om färsen verkar hård.
  2. Smöra en eldfast form med höga kanter eller en bakform. Lägg ett lager färs i botten. Lägg purjolöken och ansjovisfiléerna i en sträng i mitten och lägg ett lager färs över. Baka färsen i 175 grader varm ugn ca 30 minuter.
  3. Gratinerad blomkål: Ansa och dela blomkålshuvudet i buketter. Koka blomkålen i lättsaltat vatten. Lyft över blomkålen på ett smort eldfast fat. Koka inte blomkålen för länge. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör om och slå i hälften av mjölken / gräddmjölken. Koka några minuter under vispning. Smaka av med salt. Vispa i äggulorna och osten och fördela såsen över blomkålen.
  4. När färsen är klar, höj ugnsvärmen eller koppla på grillen i ugnen och gratinera blomkålen.